Kalendarium

20150219 — Stormvarning Sessions: Stockholm (III)

19 februari, 2015

19 februari 2015

STORMVARNING SESSIONS III

Hjärta och hjärna för klimatet.
På scen: My Heart is a Metronome, Vulkano och Tomas Andersson Wij.

Tema: Klimat, mat och hälsa – vad smäller vi i oss egentligen?
Tid:
 20:00-22:00. Dörrarna och baren öppnar för mingel 19:00.
Plats: Studion i Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm (resten av huset är stängt, inga restauranger öppna efter 19).
Entré: Gratis – öppet för allmänheten.

Efter två fullsatta kvällar under hösten bjuder Stormvarning in till säsongens tredje och sista Stormvarning Sessions på Kulturhuset i Stockholm. De två tidigare evenemangen har gästats av några av Sveriges mest framträdande personer inom klimatfrågan och bjudit på musik från flera av landets bästa musiker, däribland Weeping Willows, Loney Dear, Sarah Riedel och Rebecka Törnqvist.

För musiken på Stormvarning Sessions III står två omskrivna band, My Heart is a Metronome och Vulkano, samt den folkkäre musikern och journalisten Tomas Andersson Wij. Tema för kvällens samtal är ”klimat, mat och hälsa” och i panelen finns Annika Carlsson-Kanyama, docent och klimatforskare, Lars Frölander, föreläsare och före detta simmare, Hanna Karlsson, forskare vid SLU, Mats-Eric Nilsson, journalist, författare och föreläsare samt David Steinholtz, onkolog och forskare.

Välkomna den 19 februari!

mhiam_vulkano
Vulkano (foto: Teitur Ardal) och My Heart is a Metronome (foto: Tony Larsson)

My Heart is a Metronome
My Heart is a Metronome bildades för tre år sedan som ett soloprojekt av Mattis Malinen. Bandet utvecklades till ett fullfjädrat rockband släppte EPn ”The Colouring” och singeln ”The Whistler” i egen regi. Idag ligger My Heart is a Metronome på skivbolaget Substitute Music Group där de gett ut singeln ”Turtle” som tog bandet hela vägen in i Musikhjälpens glasbur.

Vulkano
Popduon Vulkano består av Cissi Efraimsson och Lisa Pyk Wirström och spelar psykedelisk rock med poprefränger. Själva kallar de musikstilen ”spiritual punk’n’art” och beskriver sitt band som ”en kompromisslös extrovert vildmarksriot med rötter i det övernaturliga.” En dokumentär om bandet, i regi av skådespelerskan och regissören Alexandra Dahlström, är för övrigt nominerad till Kulturnyheternas egen Guldbagge som ”Årets nykomling”.

Tomas Andersson Wij
Tomas behöver knappast någon större presentation, särskilt inte för Stormvarnings vänner som kunde se honom som konferencier på vår stora klimatkonsert i Vitabergsparken i somras. TAW, som han kallas av sina fans, har släppt nio album och beger sig snart ut på en akustisk turné. Tomas är förutom en av Sveriges mest intressanta låtskrivare en av Stormvarnings första och närmsta vänner. Läs gärna Tomas intervju med Jonas Mosskin här på vår hemsida.


Tomas Andersson Wij (foto: Jesper Brandt)

Tema: Klimatet, maten och hälsan – vad äter vi egentligen?
Vi har nog alla hört att vi påverkar klimatet genom vår konsumtion. Men går det att bromsa klimatförändringarna på individnivå och är det där förändringen i första hand bör ske? Är det okej att äta rött kött om det är närproducerat och ekologiskt eller är det alltid bättre med växtbaserad kost? Och för vem är det bättre – är det för vår egen eller världens skull vi bör tänka på vad vi stoppar i oss?

Vi hoppas både kunna reda ut myter kring och lära oss mer om hur vår matkonsumtion påverkar vår planet och våra kroppar. Kvällens panel består av:

Annika Carlsson-Kanyama
Docent vid KTH och programchef vid FOI som forskat kring klimatförändringar och livsmedel. Utsedd till en av Sveriges miljömäktigaste år 2014 av Miljöaktuellt.

Lars Frölander
OS-medaljör och före detta världsrekordhållare i simning. Numera föreläsare kring idrott och vegankost samt tränare för andra aktiva elitidrottare.

Hanna Karlsson
Forskare vid SLU som medverkat på forskningsarbeten kring kost och konsumtion. Hannas egen forskning fokuserar på miljöeffekterna av biogas och etanol.

Mats-Eric Nilsson
Journalist, författare och föreläsare. Har skrivit flera böcker om mat och fusket i matbranschen. Chefredaktör för matmagasinet Hunger och en flitigt anlitad föreläsare i Norden.

David Stenholtz
Specialistläkare i onkologi vid sjukhuset i Västerås. Forskare och föreläsare inom kost samt grundare av och ordförande för föreningen Läkare för framtiden.

Kvällens moderator tillika Stormvarnings nya kollega är Hanna Zetterberg, kommunikationsstrateg med fokus på samhällsfrågor och opinionsbildning. Hanna har arbetat med forskningskommunikation på Institutet för framtidsstudier och Vetenskapsrådet.

Mer information om artisterna och paneldeltagarna:

My Heart is a Metronome
Vulkano
Tomas Andersson Wij
Annika Carlsson-Kanyama
Lars Frölander
Hanna Karlsson
Mats-Eric Nilsson
David Stenholtz

Varmt välkomna!